Asim's Vegan Chocopasteitjes
Rick Kamphuis • 12 juli 2022
Deze chocopasteitjes zijn gebaseerd op de samosa die mijn moeder maakte. Ik heb er mijn eigen recept van gemaakt. Mijn moeder kookt als de beste. Ze kookt Hindoestaans en ik heb dat weer van haar afgekeken.

Over mijn recept kan ik zeggen dat ik tot mijn 31e nog nooit had gekookt. Een vriend van me die ook verslaafd was in die tijd en die ik nog wel eens tegenkom bij Tactus kookte altijd Ajam Pangang met nasi en daarom heb ik dat gerecht gekozen. Ik ben benieuwd wat voor vegan variant Rick hiervan maakt.

Ik merkte dat als ik daarmee bezig was ik afleiding had en ik rust kreeg in mijn hoofd. Later ging ik naar de VBA (Verslaafden Begeleiding Afdeling) en daar ontdekte ik de Surinaamse keuken waar ik een uitgesproken fan van werd. Ik maakte kennis met het fenomeen Roti Kip Masala waar ik mijn vingers bij aflikte. Ook dit gerecht in makkelijk te 'veganizen'.

Toen ontmoette ik een Indische man die mij liet zien hoe je Gado Gado maakt en dat lukte me zowaar in een keer om dat goed te maken! In de gevangenissen waar ik heb gezeten heb ik wel veel beter leren koken, ook Indische gerechten, maar deze blijft toch speciaal. Nu ben ik dol op koken. Ik ben weer trots op mezelf.

Ik vertelde dit al eens gemaakt te hebben waarop een verpleegster zei dat er vijf kilo uien in de kast lag en wenste mij succes met de bereiding op zaterdag. Zo gezegd zo gedaan waarbij ik tijdens het uien snijden dusdanig moe en verzwakt was dat ik om de twee uien eerst even moest zitten om bij te komen.

Een hele goede vriend, een Indische zeeman die uiteindelijk na zijn pensioen eenzaam in een groot huis op Terschelling woonde, kookte altijd heerlijke Indische gerechten. Hij is in 2004 aan zijn alcoholverslaving overleden. Ik mis hem nog steeds. Wanneer ik Rendang maak denk ik altijd aan hem. Een hele fijne en warme herinnering.

Aan het gerecht de Marokkaanse Jajine heb ik veel herinneringen. Ik herinner me dat ik vroeger de trap afliep en de lekkere geur van Tajine rook. Ik zie mijn moeder dan in de keuken staan en alles klaarmaken. Wanneer ze klaar was met het gerecht riep ze ons om aan tafel te komen en dan genoten we lekker van het eten en de gezelligheid.

Tot op zekere dag een vrouw op de afdeling kwam en zij was kok. We konden goed met elkaar opschieten en hoewel ik redelijk tot goed kon koken leerde zij mij nieuwe recepten. En één daarvan was rode curry. We moesten een paar keer per week zelf koken. De meesten vonden dat vreselijk en dus kookten wij, de kok en ik.

In Amsterdam, in de buurt van het Leidseplein, zit een klein Falafeltentje. Zes zitplaatsjes, één man achter de balie en een saladebar die de helft van het zaakje inneemt. Falafel is het enige wat er in de zaak te krijgen is. Altijd als ik naar livemuziek ga in Amsterdam zorg ik er voor dat er daar gegeten wordt. Falafel en concerten is voor mij daardoor onlosmakelijk verbonden.